zlevanka
slano ili slatko starinsko jelo kontinentalne Hrvatske. Priprema se od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Može se pripremati sa ili bez kvasca. Sinonim: Zlevka.
- 2 šalice kukuruzne krupice
pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje sat vremena ranije, a može i preko noći), tako da bude rijetka kaša
- 1 šalica graham brašna-može i obićnog oštrog
- 1 šalica 850 brašna (ili kukuruznog brašna)
- 1 šalica krupnih zobenih pahuljica
- 2 žličice morske soli
- 1 prašak za pecivo
u drugoj posudi sve dobro izmješati, ododati pofurenu krupicu i ponovno dobro izmješati
- 1 šalica ulja
- 1 i pol šalicu ribane buče
- par listova blitve (ili par svežnjića špinata, ili zeleni dio jednog poriluka) sitno nakosanih
- mineralne vode toliko da bude žitko
Umješati u smijesu i sve sastojke zajedno dobro izmiješati. Namastiti pleh uljem, posuti brašnom i peći na 200°C. Zlevanka je gotova za oko 40 minuta
.
Nema komentara:
Objavi komentar