Pdf besplatne knjige

  • K

ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

zlevanka

zlevanka


slano ili slatko starinsko jelo kontinentalne Hrvatske. Priprema se od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Može se pripremati sa ili bez kvasca. Sinonim: Zlevka.

  • 2 šalice kukuruzne krupice
pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje sat vremena ranije, a može i preko noći), tako da bude rijetka kaša
  • 1 šalica graham brašna-može i obićnog oštrog
  • 1 šalica 850 brašna (ili kukuruznog brašna)
  • 1 šalica krupnih zobenih pahuljica
  • 2 žličice morske soli
  • 1 prašak za pecivo
u drugoj posudi sve dobro izmješati, ododati pofurenu krupicu i ponovno dobro izmješati
  • 1 šalica ulja
  • 1 i pol šalicu ribane buče
  • par listova blitve (ili par svežnjića špinata, ili zeleni dio jednog poriluka) sitno nakosanih
  • mineralne vode toliko da bude žitko
Umješati u smijesu i sve sastojke zajedno dobro izmiješati. Namastiti pleh uljem, posuti brašnom i peći na 200°C. Zlevanka je gotova za oko 40 minuta.


Nema komentara:

Objavi komentar