Pdf besplatne knjige

  • K

srijeda, 27. ožujka 2013.

VOJNIČKI GRAH

Vojnički grah orginalan recept iz JNA

 

Potrebne namirnice: za 6 dcl graha (jednu osobu)
Grah 120g
Brašno pšenično tip 800 8g
Luk crni svježi 20 g
Luk bijeli svježi 1g
Mrkva svježa 10g
Paradajz koncentrat 3g
Meso goveđe sirovo 100g
Mast ili ulje 20g
Paprika u prahu 0,3g
Papar u prahu 0,1g
Peršunov list 1
Dodatak jelima 1g
Lovorov list 0,01g
Sol po okusu
NAPOMENA: Ja dodajem još suha rebrica koja nisu u orginalnom receptu 15g
Kobasice ne stavljam jer promijene kvalitetu i okus sa svojom aromom i sastojcima.
POSTUPAK KUHANJA
Ovaj normativ osigurava oko 6 dcl gotovog jela. Prebran grah potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i držati ga na hladnom mjestu da se moči 1-3 sata.Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah močen, pa grah staviti u pogodnu posudu ili kotlić, naliti hladnu vodu da ga prekrije i kuhati10-15 minuta od proključavanja.
U međuvremenu na dio vrelog ulja ili masti dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili je na ribati ribešom, malo popržiti pa dodati meso bez kostiju isječeno na kocke.
Sve zajedno dinstati sve dok ne ispari otpuštena vlažnost, skinuti sa vatre i staviti na stranu.
Prokuhani grah ocijediti vodu pa dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka, prodinstano meso sa ostalim namirnicama, zaliti toplom vodom i kuhati uz povremeno nadolijevanje tople vode dok sve namirnice ne omekšaju
Ulje ili mast za zapršku zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti grijanje, odmah dodati papriku u prahu i stno nasjeckani bijeli luk i sve dobro izmješati
Kada grah omekša dodati lovorov list, koncentrirani sok od paradajza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti i zapržiti uz stalno miješanje graha da se zaprška dobro razmiješa. Grah sa zaprškom kuhati još 20-30 minuta, poslije čega usključiti vatru. Dodati papar u prahu, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti
Grah se do stavljanja zaprške ne smije mješati !

Nema komentara:

Objavi komentar