uskrsni vijenac
USKRSNI VIJENAC-RECEPT
Za tijesto:
50 dag brašna
1 vrećica (7 g ) suhog kvasca
10 dag šećera
2.5 dcl toplog mlijeka
5 dag otopljenog maslaca
1 žumanjak
Za punjenje:
50 dag jabuka (3 kom.)
ribana korica jednog limuna
10 dag mljevenih lješnjaka
8 dag šećera
1 bjelanjak
( dodala sam i jednu šaku grožđica u jednu roladu) Inače mislim da se ta punjenja uvijek mogu mijenjati ovisno o nahođenju ili što imamo u špajzi
i još:
10 dag marmelade od kajsija
- U mlijeku rastopiti maslac /sve skupa treba biti toplo)
- Pomiješati brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplome kvasati oko pola sata.
- Jabuke oguliti i očistiti te 1/2 jabuka naribati na sitno a ostale isjeći na sitnije kocke.
- Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak.
- Nadošlo tijesti podijeliti na dva dijela, i razvaljati ih na četverokute dimenzija 45x20 cm
- Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a sastav rolade okrenuti prema dolje.
- Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, saviti oko sebe (kao da cijedite ručnik) pa međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga (vijenac) na lim za pečenje.
- Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C, zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta. Ostaviti još 15 minuta u isključenoj pećnici.
- Premazati ga zagrijanom marmeladom od kajsija i ukrasiti po želji
Nema komentara:
Objavi komentar