Pdf besplatne knjige

  • K

subota, 23. ožujka 2013.

BIJELI KRUH

bijeli kruh domaći

 


 
SASTOJCI

830 g brašna (glatko tip 550)
1 paketić instant kvasca (7 g)
pola paketića praška za pecivo
3 dcl mlakog mlijeka
2 dcl mlake vode
1 dcl ulja
1 vrhom puna čajna žličica soli




Za  kruh sam najprije odmjerila sve sastojke, pa sam od količine brašna oduzela 4 žlice i stavila u manju posudu gdje će se dizati kvas.Dodala kvasac i  svu mlaku vodu, malo promiješala i stavila na toplo da se diže. Dodam još jednu malu žličicu šećera, da se kvasac  aktivira.
Ostatak brašna sam pomiješala sa praškom za pecivo i soli. Brašno mora bit  mlako, zagrijano u pećnici na 50°C
Kad se kvas dignuo ,dodala sam ga u brašno, pa dodala mlako mlijeko i ulje. Tad treba tijesto zamijesiti. .
 Tijesto treba izmijesiti  da postane glatko i elastično, pa ga u zdjeli ostaviti na toplom da se diže dok se ne udvostruči. To traje oko sat vremena. Što se više puta tijesto premijesi i opet ostavi dizati to će ono biti rahlije, imati više zračnih mjehurića i kruh se neće mrviti.
Nakon što se poslije jednog dugog miješenja i jednog dizanja tijesto udvostručilo, istresem ga iz posude na pobrašnjenu podlogu, rukama još samo malo nježno izmijesim kako bi mogla oblikovati štrucu, pa ju stavim u namašćenu i dobro pobrašnjenu tepsiju. Zarežem nožem tanke udubine.
Uključim pećnicu na 250°C da se dobro zagrije. Na dno pećnice stavim posudicu sa vodom koja će isparavati za vrijeme pečenja i tako pospješiti dizanje kruha. To radim kad god pečem dizana tijesta.

Za to vrijeme dok se pećnica zagrijava, držim kruh na toplom da se diže još oko pola sata, pokriven pek papirom i kuhinjskom krpom. Tijekom dizanja ga odozgo u par navrata tanko kistom namažem mlakom vodom da se ne napravi korica, a pek papir služi da se krpa ne zalijepi za tijesto. Kad se lijepo dignuo, pospem ga brašnom jer mu to daje lijepi starinski izgled kad se ispeče.
Stavim ga peći na donju prečku i odmah smanjim temperaturu na 220°C, pa pečem dok odozgo ne promijeni boju u blago zlatnu. Tada ga pokrijem jednim slojem pek papira i jednim slojem alu folije (ona slabo prenosi toplinu, pa spriječava da kruh odozgo ne pocrni. Nakon 40 minuta pečenja, ubodem štapić za ražnjiće u sredinu kruha, odmah izvadim i ako na sebi ima tragove ljepljivog tijesta nastavim još peći dok štapić ne bude suh, a kad kucne odozgo po tijestu treba se čuti šuplji zvuk (sad neiskusni kolutaju očima :)
Pečeni kruh izvadim iz kalupa ili tepsije (obrežem nožem ako se uhvatio za stijenke), pa ga umotam u par slojeva platna (stolnjak i kuhinjske krpe). Tako stoji oko sat vremena. Za to vrijeme korica postaje savršeno mekana. Može se za to vrijeme kruh rezati ako ne možete sačekati, ali ga treba uvijek ponovo zamotati.
Kad se kruh sasvim ohladi, premjestim ga u plastičnu vrećicu i držim negdje na hladnijem mjestu.




Nema komentara:

Objavi komentar