Pdf besplatne knjige

  • K

ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

AJNGEMAHTEC


 Ova juhica, nazvana ajngemahtec, u kajkavskim je krajevima, napose u Zagrebu, omiljeno tradiconalno jelo.
ajngemahtec
U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Ovu smo pileću juhu s noklicama od jetrica, navodno baštinili od susjeda iz Austrije. Vjerojatno je taj podatak točan i s obzirom na naziv jela. On dolazi od složenice "eingemacht", što, u slobodnom prijevodu sa njemačkog jezika, možemo predstaviti kao  „sve zajedno“ ili „sve u jednom“. Dodavši tome još i umanjenicu po dobrom zagrebačkom običaju - dobili smo ajngemahtec u kojem slasno uživaju već generacije.
Sastojci
  • 0,5 kg pilećeg mesa
  • 10 dkg pilećih jetrica
  • 5 dkg crvenog luka
  • po 10 dkg tikvica, graška, mrkvice, korijena od peršina i korijena od celera
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • malo ulja
  • sol i papar po želji
Priprema
Na kockice, tj. na manje komade narežite piletinu. Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do lijepe zlatno žute boje. K njemu tada  ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala bostati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema  kriteriju tvrdoćo: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i  tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to dodajte litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin.
Smjesa za noklice
Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije.

Nema komentara:

Objavi komentar