Pdf besplatne knjige

  • K

ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

palenta

ŽGANCI-PALENTA




Nutritivne karakteristike palente

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuhane palente (otprilike jedno serviranje) sadrži svega 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće,  i 44 g ugljikohidrata.
Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je  vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Kukuruz, žitarica od koje se dobiva brašno za pripravljanje palente, je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom. Blagotvorno djelovanje ove namirnice veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinocenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 uz poboljšanje kongitivnih funkcija.

OSNOVNI RECEPT ZA PALENTU-žgance
Sastojci: (4 porcije)

palenta recept

što kuhati danas : žganci

50 dkg kukuruznog brašna,

 2 l vode, 5 dkg maslaca,

 2 žlice ribanog parmezana

Priprema:


 Vodu posolite, dodajte maslac te pustite da prokuha. Kad voda zakuha, postupno sipajte kukuruzno brašno stalno miješajući. Palentu kuhajte otprilike jedan sat. Poslužite kao prilog ili ju jedite samu s malo maslaca ili maslinova ulja.

 

 

PALENTA NA MEDITERANSKI
Sastojci: 150 g palente, 40 g maslaca, 3 paprike, 2 tikvice, patlidžan, 3 rajčice, 60 ml gazpacha, 100 ml maslinova ulja
Priprema:Popržite papriku na ulju s malo mediteranskih začina. Skinite joj kožu pa dodajte na ulje tikvice i patlidžan. Stavite sa strane. Skuhajte palentu i odvojite je na dva dijela dok je topla. Prvi dio premažite paprikom, tikvicama i začinima. Prekrijte drugim dijelom palente i izrežite komade na trokute. Pospite ih rajčicama i gazpachom te poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar