varivo od poriluka je zdravo i povoljno jelo
Poriluk obiluje vitaminima sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, eterična ulja sa sumporom. Ulja djeluju
blagotvorno na dišne organe i probavu, jetru, krv i krvne žile. Miris
poriluka potjece od tih ulja.
1 kg poriluka
30 dag krumpira
1 glavica luka crvenog
1 glavica luka crvenog
1-2 mrkve
10 dag korijena celera
20 dag mesnate pancete ili dimljenog špeka
1 par kobasica za kuhanje
2 režnja češnjaka
žlica oštrog brašna
1 žličica slatke mljevene paprike
lovorov list, maslinovo ulje, malo kima, malo mažurana, vezica peršina, koncentrat rajčice, sol i papar,sve po želji
Priprema
Luk, izrezan na sitno, i dio pancete izrezana na male kockice popržiti na maslinovu ulju. Kada je luk uvenuo dodati na manje kocke narezan krumpir, mrkvu na malo deblje kolutove i kockice celerova korijena. Sve zajedno pirjati nekoliko minuta pa dodati sitno sjeckani češnjak, mljevenu papriku, posuti brašnom, te još kratko pirjati. Zatim dodati krupnije komade pancete i uliti vode da prekrije sve sastojke. Kada zavre dodati nekoliko zrna kima, blago posoliti, te na laganoj vatri kuhati 10-ak minuta. Poriluk izrezati na kolutove debljine oko 1 cm, dobro oprati pod mlazom hladne vode, pa ga dodati u lonac. Po potrebi doliti još vode (ne smije biti previše gusto) i nastaviti kuhati daljnjih 15-ak minuta. Sada dodati žličicu koncentrata od rajčice, narezane kobasice, lovorov list i malo mažurana, pa sve zajedno kuhati još 20 minuta. Dodati sitno sjeckani list peršina, dotjerati okus solju i paprom i poslužiti u loncu u kojemu se varivo kuhalo.Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar