Pdf besplatne knjige

  • K

srijeda, 10. travnja 2013.

VARIVO OD KELJA

                                     KELJ

 

  Kelj se izdvaja iz porodice kupusnjača kao kvalitetna namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka.                       

 

 

Ova je namirnica siromašna kalorijama: u 100 g ima samo 50 kcal / 209 kJ (od toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata), ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana (0,774 mg, što je 38,7% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor kalcija (135 mg, što je 13,5% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (1,7 mg, što je 12,1% od preporučenog dnevnog unosa) i magnezija (34 mg, što čini 11,3% od preporučenog dnevnog unosa).
Izvrstan je izvor vitamina C - u sirovom ga kelju ima nevjerojatnih 120 mg (200% od preporučenog dnevnog unosa), au kuhanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa), izvrstan je izvor vitamina K (817 lg, dakle 0,817% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B kompleksa, tiamina ima 0,11 mg (10% od preporučenog dnevnog unosa), a riboflavina 0,130 mg, što je 10% od preporučenog dnevnog unosa. Bogat je karotenoidima, beta karotena ima 9,3 mg, a luteina i zeaksantina 40 mg.

 

 

 

 

sastojci

  • 1 glavica kelja

  • 2 režnja češnjaka

  • 3 žlice oštrog brašna

  • malo ulja

  • 1 žlica slatke crvene paprike

  • par zrna papra

  • malo soli

  • špek-tko želi

  • 2 veća krumpira

  • vrhnje za kuhanje

priprema

Narežite i dobro operite kelj u više voda.
Ogulite krumpir i narežite na kockice,te ga operite.
Kelj i krumpir stavite u duboku posudu i zalijte vodom. Stavite kuhati.
Odmah dodajte papar i sol.
Unutra stavite špek - količina po želji.
Posebno napravite zapršku.
Na malo ulja stavite 3 žlice oštrog brašna, češnjak.
Kad dobije boju dodajte crvenu papriku.
Kad je kelj na pola kuhan, dodajte zapršku.
Neka provrije pa dodajte po želji vrhnja za kuhanje

Nema komentara:

Objavi komentar