KELJ
Kelj se izdvaja iz porodice kupusnjača kao kvalitetna namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka.
Ova je namirnica siromašna kalorijama: u 100 g ima samo 50 kcal / 209 kJ (od
toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata), ali je izuzetno bogata
mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana (0,774 mg, što
je 38,7% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor kalcija (135 mg, što je
13,5% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (1,7 mg, što je 12,1% od
preporučenog dnevnog unosa) i magnezija (34 mg, što čini 11,3% od preporučenog
dnevnog unosa).
Izvrstan je izvor vitamina C - u sirovom ga kelju ima
nevjerojatnih 120 mg (200% od preporučenog dnevnog unosa), au kuhanom čak 41 mg
(68% od preporučenog dnevnog unosa), izvrstan je izvor vitamina K (817 lg, dakle
0,817% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B kompleksa,
tiamina ima 0,11 mg (10% od preporučenog dnevnog unosa), a riboflavina 0,130 mg,
što je 10% od preporučenog dnevnog unosa. Bogat je karotenoidima, beta karotena
ima 9,3 mg, a luteina i zeaksantina 40 mg.
sastojci
1 glavica kelja
2 režnja češnjaka
3 žlice oštrog brašna
malo ulja
1 žlica slatke crvene paprike
par zrna papra
malo soli
špek-tko želi
2 veća krumpira
vrhnje za kuhanje
priprema
Narežite i dobro operite kelj u više voda.
Ogulite krumpir i narežite na kockice,te ga operite.
Kelj i krumpir stavite u duboku posudu i zalijte vodom. Stavite kuhati.
Odmah dodajte papar i sol.
Unutra stavite špek - količina po želji.
Posebno napravite zapršku.
Na malo ulja stavite 3 žlice oštrog brašna, češnjak.
Kad dobije boju dodajte crvenu papriku.
Kad je kelj na pola kuhan, dodajte zapršku.
Neka provrije pa dodajte po želji vrhnja za kuhanje
Ogulite krumpir i narežite na kockice,te ga operite.
Kelj i krumpir stavite u duboku posudu i zalijte vodom. Stavite kuhati.
Odmah dodajte papar i sol.
Unutra stavite špek - količina po želji.
Posebno napravite zapršku.
Na malo ulja stavite 3 žlice oštrog brašna, češnjak.
Kad dobije boju dodajte crvenu papriku.
Kad je kelj na pola kuhan, dodajte zapršku.
Neka provrije pa dodajte po želji vrhnja za kuhanje
Nema komentara:
Objavi komentar