njoki
Sastojci:
600 g krumpira
350 g brašna
2 jaja
1 žlica masti ili maslaca,margarina
1 žlica soli-mala
Postupak:
1. Krumpir skuhati u ljusci. Oguliti, protisnuti-OHLADITI
Bitno je da se njoki rade od hladnog krumpira,može i od dan ranije,od ručka:)
2. Dodati jaja, mast, sol i brašno. Sve dobro izraditi u mekano, glatko tijsto.
3. Radnu površinu dobro posipati brašnom. Izvuči tijesto.
Podjeliti na dva djela. Iz svakog djela razvaljati po dva dugačka valjka (posipati brašnom po potrebi), pa sjeći nožem na male komade. Od isječenog komadića tijesta brašnjavim dlanovima napraviti lopticu, a zatim istu na radnoj površini razvaljati lijevo-desno na oblik njoke.
4. Njoku izbrazdati na nabrašnjenoj modli-podlozi za sječenje kuhanih jaja (ne žica, nego plastični dio)
5. Njoke kuhati u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju, a onda još 7-8 minuta,
6. Izvaditi, ocjediti, poslužiti kao glavno jelo uz sos po želji, ili kao prilog uz ribu ili meso.
DOBAR TEK!
Nema komentara:
Objavi komentar