NJOKI
1 kg krumpira - bijelih, "brašnastih" -ili ostatak pire krumpi2 jaja
1 žlica ulja
malo maslaca (margarina)
brašno (pola mekog, pola oštrog) - dodavati po potrebi
sol
Skuhati krumpire u ljusci. Oguliti i protisnuti .
Dodati jaja, ulje, maslac, sol, brašno - minimalno koliko treba da se dobije dobro povezano, ali "lagano" tijesto. (Previše brašna = pregusto, preteško tijesto = tvrdi njoki).
Umijesiti lagano tijesto.
Oblikovati njoke (najprije "kobasicu"od tijesta, od koje se režu jednaki komadići i od njih prave valjušci - koji se još mogu zarolati preko vilice, onog rebrastog dijela na batiću za meso ili sl. - Zarolati ukoso, da se dobiju spiralni tragovi)
Kuhati u slanoj vodi dok ne isplivaju, može i malo dulje - za mekanije njoke.
Usuti u zdjelu, poškropiti malo uljem da se ne slijepe, lagano većom kuhačom pomiješati.
Nema komentara:
Objavi komentar